Veel gestelde vragen

Op deze pagina proberen we antwoord te geven op de meest voorkomende vragen. Staat uw vraag niet op deze pagina? Neem dan contact op via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@faceformer.nl.

Nee, dat is niet nodig. Wilt u meer informatie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@faceformer.nl, het contactformulier of telefonisch via 053-2312206.

Ja, er zijn inmiddels diverse studies die de effectiviteit van deze therapie bevestigen zowel in geval van spierfunctiestoornissen in gezicht en mond, als bij snurken en slaapapneu. Wat betreft de werking bij snurken en slaapapneu, zijn er o.a 2 studies gepubliceerd. Een studie aan de universiteit van Göttingen, in jan 2002 onder leiding van professor Dr. W. Engelke, van de universiteit Göttingen. Bij 11 patiënten werd er een endoscopisch onderzoek gedaan. Na 3 maanden Face-Former® therapie bleek dat de ademhalingswegen door de face-former® therapie duidelijk wijder werden. 8 van de 11 patiënten waren voor 80 tot 10% gestopt met snurken. Bij de overige 3 was het snurken met de helft verminderd. Zij moesten nog verder oefenen. Verder Een pilotstudie bij 32 apneupatiënten met een AHI tussen de 18 en 52. Na 3 maanden was de AHI bij 31 patiënten reeds kleiner dan 10. Na 6 maanden was deze bij 22 patiënten zelfs onder de 5. Het originele onderzoek Wirkung der FaceFormer®therapie bei Schnarchen und Schlafapneu en de Nederlandse samenvatting vindt u terug onder wetenschappelijk onderzoek.
Zie ook de publicaties op onze website.

3 X per dag een oefensessie van 2 oefeningen: de basisoefening + 1 trekoefening. Per oefensessie moet men iedere oefening 20 keer herhalen. De basisoefening bestaat uit 6 seconden aanspannen en 6 seconden ontspannen. De trekoefening bestaat uit 6 seconden trekken (spanning) en 6 seconden rust. Iedere oefensessie van 2 oefeningen duurt dus ongeveer 8 minuten (=480 sec), nl. 20 x 12 sec (basisoefening) + 20 x 12 sec (trekoefening). Het is aan te raden gedurende 3 maanden 3 keer per dag te oefenen. De eerste resultaten zijn reeds zichtbaar na 3 tot 4 weken. Omdat gedurende deze weken de neusademhaling sterk verbeterd, kan men vanaf dit moment de Face-Former® ook ´s nachts indoen. Hierdoor wordt neusademhaling en lipsluiting opnieuw een gewoonte. Het is aan te bevelen om dit gedurende 6 maanden te blijven doen. Is men gestopt met snurken dan kan men na 3 maanden stoppen met de therapie. Is dit nog niet het geval dan is het aan te bevelen nog 1 tot 3 maanden door te gaan (afhankelijk van hoe lang nodig is)
Lees meer over trainingen »
Lees meer over oefeningen »

In tegenstelling tot elektronische stimulatie blijft na afloop van de therapie de spierspanning en de neurofysiologische beweging behouden. In alle gevallen van snurken en slaapapneu is het aan te raden om na afloop van de therapie toch nog 2 tot 3 maal per week te blijven oefenen. Dit om de spierspanning te behouden. Want net zoals de lichaamspieren verslappen de spieren in gezicht en mond door ouderdom.

Er zijn reeds talrijke OSAS-patiënten met succes behandeld, het exacte aantal is niet bekend, omdat veel Face-Formers worden verstuurd aan mensen met wie we verder geen contact hebben.

Nee, de Face-Former® bestaat in 1 standaard maat.

Actieve therapie betekent dat uzelf oefeningen doet met de Face-Former® om de spieren in de mond, keel en gezicht te verstevigen en hun neurofysiologische beweging (functie) te herstellen.

In geval van een passieve therapie is het noodzakelijk om het hulpmiddel (CPAP, snurkbeugel,..) uw hele verdere leven te dragen, want de oorzaak van uw probleem (snurken of slaapapneu) wordt niet weggenomen. Bij een actieve therapie wordt de oorzaak (spier-en weefselverslapping) aangepakt, waardoor het probleem verdwijnt.

Ja, voor mannen en vrouwen van elke leeftijd. Bij kinderen die myofunctionele therapie krijgen vanaf 1 jaar met hulp van ouders of therapeut. Vanaf 6 jaar zijn kinderen in staat om de therapie zelfstandig uit te voeren. Het is wel aan te bevelen om te controleren of de kinderen ook daadwerkelijk trainen.

De resultaten zijn zeer positief, doch de kritische succesfactor bij het motiveren van de kinderen zijn toch de ouders en de therapeut. Het is heel belangrijk om de kinderen te stimuleren en belonen voor het volhouden van de therapie.

Om neusademhaling neurologisch opnieuw een gewoonte te laten worden (trainen van de hersenen)

Dit kan gebeuren, en gebeurt vaak in het begin van de therapie. Dit is niet erg, want naarmate de therapie vordert zult u merken dat u de Face-Former® steeds langer in de mond houdt, omdat neusademhaling en lipsluiting in de loop van de therapie steeds beter worden.

Nee, we raden u aan om ieder geval 3 maanden ( 12 tot 16 weken) door te gaan. Na die tijd volstaat het om nog 2 x per week te trainen.

Om de spierspanning te behouden. Vergelijk met de training van buik-en armspieren. Wanneer u dit niet meer traint merkt u ook dat de spieren na verloop van tijd opnieuw verslappen.

Bij normaal gebruik, gaat de Face-Former® 2 tot 3 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van de manier en frequentie van gebruik. En men mag er natuurlijk niet op bijten.

De therapie is succesvol als de patiënt zijn probleem is verholpen of dat hij een significante verbetering waar kan nemen (bv. aanzienlijk minder en minder hard snurken, veel minder apneus dan voorheen, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk toeneemt)

Ja, op dat moment ademt uw kind gedwongen door de neus (dus draagt het bij aan het aanleren van de neusademhaling). En in geval van verkeerde mondgewoontes (eg. Duimzuigen, liplikken, tandenknarsen,…) is de Face-Former® een soort surrogaat, waardoor het automatisme wordt doorbroken.

Ja, natuurlijk! Van zodra het geld op de rekening is bijgeschreven wordt de FaceFormer® verstuurd met priority post. U heeft deze dan in 2 tot 3 dagen in huis. Op het moment dat de Face-Former® wordt verstuurd ontvangt u een bericht per mail.

Het toepassingsgebied is heel breed. En wordt vaak voorgeschreven via logopedist of orthodontist. Het omvat:

 1. Alle mogelijke spierfunctie stoornissen in mond en keel (vaak via een logopediste of orthodontist):
  • Tongfunctie-stoornissen (tongpersen, laag of voorwaartse tongpositie, … waardoor tanden naar voren groeien)
  • Mondademhaling en open-mondgedrag
  • Overige houdingsproblemen van lippen, tong, kaken of ademhalingssysteem
  • Afwijkende Slikpatronen en dysfagie (anatomisch, na beroerte/CVA, neuromusculaire aandoeningen, faryngaal,..
  • Slappe mond, keel en gezichts musculatuur (onderontwikkelde, slappe lipspieren,kwijlen,..)
  • Faciale paresis en spierzwakte na kaak-,gezichts- en tongoperaties
  • Schisis patiënten: training van slikbeweging en omzetten mond- naar neusademhaling
  • Eet-, drink- en spraakstoornissen door spierfunctiestoornissen in mond en keel
  • Foute mondgewoonten als duim-en vingerzuigen, nagelbijten, lipbijten, liplikken, tandenknarsen
  • Hyper-en hyposensitiviteit van het oro-faciale complex
  • Verkeerd hoofdhouding (en daaruitvoortvloeiende nek, schouder, rug, knie klachten door foute belasting)
 2. Occlusie/kaakgewricht problemen (gestoorde kauwfunctie, Costen Syndroom
 3. Als begeleidende therapie in geval van Tinnitus, Ziekte van Meniëre, oorinfarct
 4. Pre-orthodontisch: positie/stand van kaak en tanden tongpersen
 5. Cosmetisch : huid-en spierverslapping in gezicht en hals, rimpelvorming, dubbele kin