Oefeningen met de Face-Former®

1. Basisoefening

Pers met de lippen het lippentuitje krachtig samen en houd de spanning 6 sec. vast. Daarna gedurende 6 seconden lippen ontspannen. Oefening 20x herhalen. Deze basisoefening combineren met 1 van de volgende 3 trekoefeningen (ook deze oefeningen 20x herhalen)

2. Trekoefening (naar voren)

Trek het lippentuitje naar voren met 2 vingers, en houd tegen met de lippen. Houd deze spanning 6 sec. vast. Daarna 6 sec. ontspannen. Probeer tijdens het aanspannen te slikken. Houd de punt van de tong tegen begin harde gehemelte.

3. Trekoefening (naar omhoog)

Trek het lippentuitje naar omhoog met 2 vingers, en houd tegen met de lippen. Houd spanning 6 sec. vast, probeer te slikken. Dan 6 sec. ontspannen.

4. Trekoefening(naar beneden)

Trek het lippentuitje naar boven met 2 vingers en houd tegen met de lippen. Houd deze spanning 6 sec. vast. Probeer te slikken en dan 6 sec. ontspannen.

Omdat de lipkracht begrensd is, wordt het mondschild na 1 of 2 keer trekken (onbewust) tegen de tanden gezogen (soort vacuüm). Hierdoor ontstaat er een hoge intra-orale onderdruk, die ervoor zorgt dat zelfs de diepliggende keelmusculatuur krachtig wordt getraind, en de tong en zacht gehemelte neurofysiologisch bewegen (opnieuw in balans worden gebracht).

 

Oefenfrequentie

Train gedurende 3 tot 6 maand 3 keer per dag. Verdeel de oefensessies over de dag.
Iedere oefensessie bestaat uit 20x de basisoefening + 20x één van de 3 trekoefeningen:

 • Ochtend: Basisoefening (20x) + trekoefening naar voren (20x)
 • Middag/vieruurtje/thuiskomen van het werk: Basisoefening (20x) + trekoefening naar omhoog (20x)
 • Voor het slapen: Basisoefening(20x) + trekoefening naar beneden (20x)

In geval van snurken of slaapapneu is het belangrijk om na afloop van de therapie 2 keer per week te blijven trainen. Dit om de opgebouwde spierspanning te behouden.

Aanleren neusademhaling

Het opnieuw aanleren van neusademhaling is belangrijk voor het oplossen van uw probleem. Na 3-4 weken goed trainen zult u merken dat de neusademhaling aanzienlijk is verbeterd. Om er voor te zorgen dat neusademhaling opnieuw een gewoonte (neurofysiologisch) wordt, is het belangrijk om gedurende het verdere verloop van de therapie (minimaal 3 maanden en bij voorkeur 6 maanden), naast de dagelijkse oefeningen, de Faceformer ook ´s nachts in te doen. Hierdoor blijft de therapie ook op lange termijn effectief.

Opmerking: In het begin van de therapie valt de Face-Former® gedurende de nacht snel uit de mond. Dit is niet erg. Naarmate de therapie vordert, zult u merken dat de neusademhaling verbetert en de lipkracht sterker wordt (lipsluiting beter), hierdoor blijft de Face-Former® steeds langer in de mond zitten.

Goed om te weten

 • Tijdens het samenpersen van het liptuitje geraken de kiezen in een zweefpositie (onder- en boven kiezen hebben geen contact) waardoor het kaakgewricht wordt ontlast. De onderkaak centreert zich automatisch waardoor harmonische training van beide gezichtshelften mogelijk.
 • Wij adviseren om de eerste dagen per sessie de oefeningen 8 tot 10 keer te doen, en deze dan langzaam te verhogen naar 20 . Dit om te voorkomen dat u spierpijn krijgt in het gezicht.
 • De eerste positieve resultaten zijn reeds zichtbaar na 3 weken. Wanneer u elke dag traint ziet u na 12 tot 16 weken een duidelijke vooruitgang of is uw probleem verholpen.
 • Het materiaal is sterk, maar er mag niet op worden gebeten. Daar is het niet tegen bestand

Hygiëne

De Face-Former® is gemaakt van hoogwaardig Silopren. Silopren is één van de nieuwste vindingen van de moderne medische techniek en absoluut veilig voor de
gezondheid. Dankzij het gladde oppervlak is de Face-Former® gemakkelijk te reinigen.

 • Voor gebruik de Face-Former® spoelen onder de kraan en eventueel afdrogen met een schone doek.
 • Na het oefenen de Face-Former® spoelen met warm water. Gebruik eventueel een tandenborstel.
 • Indien gewenst kan de Face-Former® ook gesteriliseerd worden:
 • Kokend water (gedurende 10 tot 15 seconden)
 • Ziekenhuis sterilisatie vloeistoffen: H.A.C of Dettol
 • Dit is een individuele therapie. Omwille van hygiënische redenen adviseren wij om de Face-Former® niet uit te lenen aan vrienden of familie, maar hen te stimuleren om er zelf één aan te schaffen.